Thuisbatterij

Hoe werkt het?

De thuisbatterij is een onderdeel van een systeem dat ervoor zorgt dat u meer van uw eigen opgewekte energie kunt gebruiken. Dit systeem bestaat uit een accu, een omvormer en zonnepanelen.

Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot, gemaakt door je zonnepanelen, tijdelijk opslaan voor een moment wanneer je weinig tot geen energie produceert. (Dit wel enkel voor een aantal uren, het overschot van de zomer kan niet in de winter worden gebruikt) Denk aan een bewolkte dag of nachts. Of je zou zelfs je batterij kunnen opladen aan het goedkopere nachttarief om deze tijdens de dag te gebruiken.

Afbeelding Luminus


Het doel van de batterij is om zo veel mogelijk je eigen energie te gebruiken en ze niet meer te injecteren naar het net. Zonder bijkomende investeringen en enige aandacht is een gemiddeld zelfverbruik van ongeveer 35% mogelijk. Met een kleine thuisbatterij kan dit gemakkelijk 55% gehaald worden.


Voordelen van een thuisbatterij

Behalve dat je bespaart op je energierekening en hierdoor ook je zonnepanelen beter benut heeft een thuisbatterij nog enkele voordelen.

· Je kiest voluit voor duurzame en groene energie

· Je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen

· U ondervindt geen of weinig last van stroomstoringen op het net

· U zal bij het invoeren van het capaciteitstarief minder verbruikspieken hebben

· Levensduur van 10-20jaar


Is het voor mij interessant?

Wil je weten tegen wanneer je je batterij hebt terugverdiend?

Gemiddeld wordt een thuisbatterij terugbetaald op 10a14jaar. Ze zijn nog relatief duur en daardoor nog niet voor elke situatie interessant. Informeer je dus zeker goed voor u een batterij plaatst. Op dit moment wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen in 1 tot 1,5kWh batterij te investeren. Voor een standaard installatie van 4kWp betekent dit dus een batterij capaciteit van 4 tot 6 kWh.


De Vlaamse overheid heeft een tool ontwikkeld die aangeeft hoelang het duurt voor u uw batterij terugverdiend hebt

https://apps.energiesparen.be/thuisbatterij-simulator


Bron foto: ©Belga

Gerelateerde posts

Alles weergeven