halfopen eengezinswoning, DJ, Koersel, Geel, nieuwbouw, bouwen, architect, gezinswoning, interieur, architectuur, levenslang wonen, houtskelet

HALFOPEN EENGEZINSWONING
DJ | KOERSEL

Met 3 generaties onder 1 dak

In het Limburgse Koersel wonen drie generaties samen onder 1 dak. Tine en Anja met hun twee kinderen en de 80-jarige moeder van Anja. 

"Toen we onze wensen kenbaar maakten omtrent ons bouwproject hadden we meteen het gevoel dat Kathleen ons begreep. Ze had 3 ontwerpen voorzien waar de woonbeleving optimaal aanwezig was. Licht, ruimte en modulair wonen waren onze kernwoorden. Deze heeft ze moeiteloos vertaald naar een zeer aangename woonbeleving."

Anja & Tine

E-peil 14

S-peil 22

Alles goed doordacht

Het koppel wilde graag veel lichtinval en voldoende leefruimte voor het gezin alsook een aparte bescheiden leefruimte en slaapkamer aansluitend op een doucheruimte op het gelijkvloers voor de moeder van Anja. En dat alles binnen het budget dat voorhanden was. Over alle ruimtes en de indeling werd goed nagedacht. Vooraan de woning zit het woongedeelte voor de moeder van Anja. Achteraan de woning zijn de zithoek, eethoek en keuken voor het gezin gepositioneerd. Schuifwanden zorgen voor een optimale circulatie, de nodige openheid of gewenste privacy op het gelijkvloers. 

"We twijfelden of we met ons budget - ondanks dat we het vorige huis hadden verkocht en spaargeld hadden - een woning zouden kunnen bouwen naar onze goesting, zonder een zware hypotheek aan te gaan. Dit proces van wikken en wegen heeft een hele tijd geduurd." Kathleen en onze bouwadviseur hebben hier ons enorm in gesteund, geïnformeerd en begeleid in dit proces. 

Optimaal wooncomfort

Het energie- en milieuaspect was voor Tine en Anja bij het ontwerp van het huis heel belangrijk. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Door het compacte en functionele ontwerp was het toch mogelijk om aan het gewenste duurzame wooncomfort te voldoen. De keuken en leefruimtes baden de ganse dag in overvloedig zonlicht. Door het creëren van een zuid georiënteerd zonneterrasje vooraan de woning waarop de zithoek uitkijkt krijgt een compacte woning een licht en ruimtelijk karakter. Om oververhitting te voorkomen is de hele woning voorzien van screens.

Voor nu en voor later

Door in het ontwerp rekening te houden met eventuele toekomstige scenario's zal het in de toekomst mogelijk zijn om op eenvoudige wijze aanpassingen te doen aan de indeling van de woning. Zo kan er later bijvoorbeeld iemand van de kinderen op de bovenste twee verdiepingen wonen met een eigen keuken en leefruimte wanneer Anja en Tine het volledige gelijkvloers benutten.

Fotografie: Jacobs Veerle

TYPE

LIGGING

PROGRAMMA

MATERIALEN

halfopen woning in houtskelet

Koersel

open leefruimte

apart gedeelte voor inwonende moeder

wasplaats

kastruimte

polyvalente indeling

3 slaapkamers

2 badkamers

gevelsteen Terca Metropolis Atrium rood

dakpannen Domino