top of page

Blowerdoortest

Een blowerdoortest of luchtdichtheidstest is een test waarmee je de luchtdichtheid van een woning meet. Door een drukverschil tussen binnen en buiten te creëren kan men in kaart brengen waar er lucht doorheen de bouwschil dringt.


Wat is het belang van luchtdichtheid?

Luchtdicht bouwen is van belang voor het vermijden van luchtlekken, tocht of condensatie. Dit zorgt namelijk voor het ongewenst opwarmen/afkoelen van je woning, vochtproblemen of gewoon een onaangenaam gevoel.


Meerwaarde

Waarom is deze test een meerwaarde voor uw woning? Een nieuwe woning of een goed gerenoveerde woning haalt normaal zonder problemen een V50-waarde tussen 3m3/h en 6m3/h.

Als je deze test niet laat uitvoeren wordt er met de standaardwaarde van 12m3/h gewerkt. Door de blowerdoortest te laten uitvoeren zou je E-peil toch mogelijks nog een puntje lager kunnen vallen waardoor je misschien net wel voldoet aan de norm om te kunnen genieten van een kadastrale korting.


Hoe werkt het?

Tijdelijk wordt de voordeur vervangen door een frame met daarin een luchtdicht doek en een grote ventilator. Deze ventilator wordt verbonden met een computer die de snelheid regelt en de gemeten waardes verwerkt.

Om de test juist te kunnen uit te voeren dienen alle ventilatieroosters op de ramen (in het geval een type C) of de mechanische ventilatie (in het geval van type D) worden dichtgedaan/uitgeschakeld. Hiernaast dienen ook alle binnendeuren worden opengezet.


Eenmaal alle voorbereidingen gebeurd zijn, kan de ventilator een onderdruk en overdruk van 50Pa maken. De computer meet het luchtvolume dat de ventilator aan en afvoert om het drukverschil constant te houden. Denk maar aan blazen in een ballon, de lucht blijft aan aanwezig in de ballon als er geen lek is. Vanaf dat er een gaatje in de ballon zit, moet je lucht blijven toevoegen om dezelfde druk te behouden in de ballon.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

M-peil

コメント


bottom of page