top of page

Bouwaanvraag in 2022 : Strenger S-peil


Een nieuw jaar brengt ook heel wat veranderingen met zich mee op vlak van regelgeving? Voor nieuwbouwwoningen wordt een strenger S-peil opgelegd namelijk S28 in plaats van S31. Nieuwe huizen moeten dus "bijna energieneutraal" (BEN) zijn.
Het 'S-peil' of het 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel winsten als verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden en hoe efficiënter de vorm, hoe lager en hoe beter het S-peil.


Het nieuwe S-peil geldt voor nieuwe wooneenheden met een bouwaanvraag vanaf 1 januari 2022. Uit analyses bleek dat een verstrenging van S31 naar S28 voor de meeste woningen en appartementen zeker haalbaar is, maar dat dit voor een aantal woningtypes toch een meerkost vereist. Daarom is sinds 2022 een compensatiemogelijkheid ingevoerd, waarbij de bouwheer de aanscherping van de S-peileis kan compenseren door een lager E-peil te realiseren.


Meer informatie over de regelgeving van de EPB-eisen vindt je terug op www.energiesparen.be

Gerelateerde posts

Alles weergeven

M-peil

Comments


bottom of page