top of page

Btw-wijzigingen door het nieuwe energieakkoord

Op 18 maart zijn er verschillende maatregelen genomen om duurzaam bouwen te promoten. Hieronder zijn er 2 belangrijke btw-verlagingen.

  • Verleningen 6% op afbraak en heropbouw

  • 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen


Afbraak en heropbouw

Op 1 januari 2021 werd een verlaagd btw-tarief ingesteld voor de afbraak en heropbouw van woningen. De regeling is zowel voor private bouwheren als projectontwikkelaars van toepassing en heeft als doel om zo veel mogelijk oude woningen te vervangen door een energiezuinig exemplaar.


Omdat de nood naar duurzame/energiezuinige woningen nog steeds zo groot is heeft de overheid besloten om de maatregel te verlengen tot eind 2023.


Let wel op vanaf 1 juli 2023 zal de toepassing van het verlaagd tarief beperkt worden tot 25% van het vermelde bedrag van de werken. Dit om te vermijden dat er extra grote voorschotfacturen worden uitgereikt op het einde van het jaar om zo nog maximaal van het verlaagde btw-tarief gebruik te maken. Echter als je kan bewijzen dat het gefactureerde bedrag overeenstemt met de effectief uitgevoerde werken tegen 31 december 2023, kan u nog steeds het volledige bedrag aan verminderd tarief ontvangen.


Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen

Vanaf volgende maand (1 april 2022) tot eind 2023 is het ook mogelijk om in een nieuwe woning (jonger als 10 jaar) de leveringen met installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen aan 6% btw te vorderen.


Hiervoor was dit enkel mogelijk in het kader van een renovatie en was de ouderdom van de woning een belangrijke factor. Deze beslissing zorgt ervoor dat nieuwbouwwoningen en recentere woningen ook kunnen genieten van een verlaagd btw-tarief.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

M-peil

Kommentare


bottom of page