top of page

Houtskeletbouw (HSB)

Welke bouwmethode neem ik het best?


Wat is het?

Bij houtskeletbouw wordt er een houten draagconstructie toegepast in het gebouw, waar een traditionele woning zou gaan voor snelbouwsteen.

Houtskeletbouw wordt al toegepast sinds de middeleeuwen in Europa.


Wat zijn de voordelen?

Duurzaam en energiezuinig

Door te werken met hout als basismateriaal is een HSB een duurzame manier van bouwen.

Het hout heeft minimaal een even lange levensduur als een traditionele woning (indien correct behandelt en onderhouden). Het is meestal een lokaal materiaal en doordat een boom CO2 uit de lucht haalt als deze groeit is de totale CO2 uitstoot van hout minder dan bij traditionele materialen.

Hiernaast is hout een lichter materiaal waardoor er ook een minder zware fundering moet worden voorzien dan in een traditionele woning.

Tot slot is het uitgebreid isoleren van een woning gemakkelijker in houtbouw. Koudebruggen komen veel minder voor door de hogere isolatiewaarde van hout in vergelijking met traditionele bouwmethodes.


Flexibel

Een houtskeletbouw is relatief gemakkelijk aan te passen. Technieken zijn gemakkelijker weg te werken in de structuur zonder veel sloop- en breekwerken.

Hiernaast kun je met houtbouw net als bij een traditionele bouw alle kanten op met de stijl. De architecturale mogelijkheden zijn als het ware eindeloos. Het wil ook niet zeggen dat wanneer je voor HSB kiest, je woning volledig uit hout moet bestaan. De houten constructie zit namelijk binnenin de muren. Je kan dus nog steeds een traditionele gevelsteen plaatsen.


Beperkte bouwtijd

Een houtskelet woning bouwen duurt maar half zo lang als een traditionele woning. Veel elementen kunnen namelijk prefab worden voorzien. Hiernaast is het in elkaar steken van een houtstructuur minder arbeidsintensief dan metselwerk. Wat ook een invloed heeft op de werkuren/kost van het plaatsen.


Hiernaast is HSB een droge bouwmethode. Bij een traditionele woning wordt er gemiddeld 1000l aan water gebruikt. Dit zit in het cement, de mortel, het pleisterwerk, … Al dit vocht moet achteraf ook weer uit de woning waardoor er wachttijden ontstaan voor het afwerken van de muren en de vloeren.

Bij houtskeletbouw is er amper bouwvocht waardoor er sneller kan worden overgegaan naar afwerkingsfase zoals schilderwerken.


Brandbaarheid

Dit is voor velen waarschijnlijk een verassing maar een houtskeletbouw is niet brandbaarder dan een traditionele woning. Integendeel, doordat er zo veel aandacht wordt besteed aan brandvertragende technieken en materialen is het meestal zelfs minder brandbaar dan een traditionele woning. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de uitvoering. Maar voor een HSB hoeft u zeker geen hogere brandverzekingskost te betalen.


Wat zijn de nadelen?

Kans op rotting en schimmelvorming

Bij slechte en/of onzorgvuldige uitvoering van de structuur en waterdichting ontstaat de kans op rotting van het hout. Dit heeft invloed op de sterkte van de constructie. Hierom is het belangrijk dat uw houtstructuur en waterdichting zeer zorgvuldig worden uitgevoerd.


Lager accumulerend vermogen

Accumulerend vermogen is het vermogen om warmte en koude op te nemen. Houtskelet heeft veel minder tijd nodig om de ruimte op te warmen omdat de wanden geen warmte opnemen, dit is zowel een voordeel als een nadeel. In de winter wil dit zeggen dat er minder warmte verloren gaat. Maar in de zomer, wanneer de temperatuur oploopt, is het namelijk heel handig dat de muren iets van de warmte opnemen. Bij houtskeletbouw gebeurt dit dus niet en zal de warmte in de ruimte blijven hangen en moet je dus opletten voor oververhitting. Gelukkig is dit te voorkomen wanneer je een goed werkend ventilatiesysteem hebt en zonnewering toepast.


Kans op ongedierte in het houtskelet.

Bij traditioneel bouwen heb je hier minder gemakkelijk last van als bij een houtskelet omdat de dieren niet door steen kunnen knagen. Echter komt dit enkel voor als het over een slechte uitvoering gaat.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

M-peil

bottom of page