top of page

Interieurtip: Akoestisch comfort in je woning

Open ruimtes, clean interieur, grote raampartijen, strakke muren, … Dat ziet er fantastisch en ruimtelijk uit maar zorgt vaak voor een vervelende galm in huis. Harde en gladde oppervlakten zoals muren, ramen, plafonds en vloeren, zorgen namelijk voor de weerkaatsing van geluid. Dit alles gaat ten koste van verstaanbaarheid, rust en welzijn. De akoestiek verbeteren draagt daarom bij aan het woonplezier.


Akoestisch ongemak komt meestal pas naar voren van zodra de ruimte is ingericht en de ruimt effectief wordt gebruikt. Er bestaan allerlei oplossingen en mogelijkheden om het akoestisch comfort in je woning te verbeteren. Maar het komt altijd op hetzelfde neer. Je moet namelijk zorgen dat de geluidsgolven niet meer kunnen weerkaatsen en worden geabsorbeerd.


Tip 1: Zet voldoende meubels in de ruimte

De geluidsgolven moeten gebroken worden en de beste manier om dit te doen is door voldoende objecten te plaatsen. Je salontafel, bloempotten met planten, een grote zetel, een tafel met veel stoelen, … Gebruik ook accessoires aan de hand van planten, een vaas vol bloemen, legplanken met decoratie, een poef, kussens in de zetel, opbergmanden, … Het is belangrijk om de ruimte te “vullen” met voldoende meubels om genoeg breekpunten voor de geluidsgolven te creëren. Met andere woorden, de kamer mag niet leeg zijn.
Tip 2: Absorbeer het geluid met zachte materialen

Het allerbelangrijkste is het toevoegen van geluidsabsorberende materialen (op de juiste plek). Elk geluidsabsorberend materiaal heeft een bepaald akoestisch vermogen. Hoe hoger dit vermogen, hoe meer geluid er zal worden gedempt. Daarnaast is het van belang om de materialen te plaatsen op plekken die de weerkaatsing veroorzaken. Dit zijn harde wanden, vloeren of plafonds. Het heeft dus zeer weinig nut om absorptie onder tafels, boven op kasten of achter een schilderij te plaatsen.


De meest makkelijke oplossing is het gebruiken van stoffen want zachte en soepele materialen hebben meestal een hoog akoestisch vermogen. Hang bijvoorbeeld een dik pak gordijnen, gebruik stoffen meubels i.p.v. kunstleer of massieve meubels, leg een dik tapijt, hang een groot verlichtingsarmatuur met stof, … Hoe dikker het materiaal, hoe beter de geluidsabsorptie.


Tip 3: Tegenover elkaar

Plaats hoge geluidsabsorberende elementen haaks tegenover elkaar. Zo plaats je best boekenplanken tegen een muur die haaks staat op de muur waar er andere geluidsabsorberend element zich bevindt, bv. een dik gordijn. Over boekenplanken of kasten gesproken, vul ze met boeken in plaats van enkel ornamenten. Boeken in grote hoeveelheid werkt zeer goed als geluidsabsorberend materiaal.
Tip 4: Het thuiskantoor

Plaats je thuiskantoor, als je de mogelijkheid hebt, in een aparte ruimte. Over het algemeen zorgt dit voor een betere focus dan wanneer je aan de keukentafel zou werken. Voer je veel telefoongesprekken of videogesprekken? Zorg dan dat er zacht materiaal voor je ligt, zo wordt de akoestiek van het gesprek een stuk aangenamer. In de praktijk betekent dit dat je je bureau voor een gordijn of boekenplank plaatst of een akoestisch scherm plaatst aan de lange zijde van je bureau.


Tip 5: De trappenhal

De grootste akoestische valkuil is de trap. In een trap zijn er vaak meerdere evenwijdige gladde wanden waar geluidsgolven vrij uit kunnen komen en een echo creëren. Je kan dit tegengaan door objecten aan de muur te hangen. Probeer één of andere vorm van textiel op te hangen langs de trap zoals een wandtapijt of gordijnen, hang een akoestisch absorberend verlichtingsarmatuur op of monteer wat (schilderij)planken om decoratieve elementen op te etaleren.Indien je toch nog last hebt van galm, kan je nog altijd opteren om akoestische panelen te laten plaatsen op wanden of aan plafonds.


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page