Je keuken inrichten kan je best vergelijken met het maken van een puzzel. Je zit met heel wat keukentoestellen die zowel praktisch als esthetisch een goed plekje verdienen. Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid is heel belangrijk tijdens het koken. Daarom zie je de keuken best als een werkplek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de positie van de 3 belangrijkste functies in een keuken nl. koken (kookplaat/over), wassen (spoelbak/vaatwasser) en koelen (koelkast). Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.
Houd er rekening mee dat het concept van de werkdriehoek niet kan worden toegepast in een lange keuken omdat alles langs één wand in een lijn is opgesteld. Voor dit type indeling is het belangrijk om de werkruimtes in de juiste volgorde in te delen, met de afwasruimte in het midden.
Om je werk gemakkelijker te maken met een geoptimaliseerde ergonomie, speelt de positie van de kasten en toestellen ook een belangrijke rol naast de werkdriehoek. Spaar je rug en plaats de oven en de microgolf op werkbladhoogte. Ook de vaatwasser mag indien mogelijk wat hoger dan de onderkasten worden geplaatst, ideaal is op 115 of 120 centimeter hoogte. De koelkast plaats je zo dat het midden ervan ter hoogte van het werkblad komt. Dit zorgt ervoor dat je regelmatig bukken of het gebruik van een trapladder voorkomt, waardoor ook de kans op ongelukken en letsels vermindert.
Bij het plannen van je onderkasten kun je vanuit ergonomisch gezichtspunt het beste voor laden kiezen. Op die manier is alles goed te zien door gewoon naar beneden te kijken, en hoef je niet zo vaak te bukken of te knielen om achter in de kast te komen. Hetzelfde geldt voor ovens. Als je de oven niet op ooghoogte kunt installeren omdat de enige ruimte die daarvoor beschikbaar is onder het werkblad zit, is een goed alternatief het gebruik van telescopische rails of een bakwagen (een lade-achtige deur).
De hoogte van het werkblad is een andere belangrijke factor die het koken gemakkelijker maakt als je het goed doet. Baseer de hoogte van het werkoppervlak altijd op de lengte van de persoon die het meeste kookt. Ergonomisch gezien is de ideale hoogte voor de kookplaat 20 cm onder ellebooghoogte, 95 cm (Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 195 cm) of 90 cm (Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm). Stem het werkblad af op de persoon die het frequentst kookt.
Indelingen:
De enkele rij of I-vormige keuken
De enkele rij is heel geschikt voor gesloten keukens, maar het kan ook gemakkelijk in een open ruimte worden geïntegreerd: eettafel of leefgebied zijn dan direct verbonden. Om ruimte te bieden aan alle toestellen heb je toch minimaal drie meter wandruimte nodig.
De dubbele rij of parallelle keuken
Een dubbele rij bied je meer opbergruimte en werkbladruimte dankzij de extra rij. Eén lijn wordt vaak ontworpen als werkblad voor koken en afwassen en de andere als opbergruimte. Tussen de rijen moet minstens 1,20 meter ruimte zijn om voor voldoende bewegingsvrijheid te zorgen. Deze keukenvorm is bijzonder geschikt voor ruimten met vensters of deuren aan de smalle kant.
De L-vormige keuken
De L-vorm zorgt voor maximale flexibiliteit omdat deze in vrijwel elke plattegrond kan worden opgenomen. Je kunt de L tegen twee muren plaatsen, of een van de twee kanten in de kamer laten uitsteken: ideaal als kamerscheiding met de aangrenzende eet- of woonkamer of ideaal om centraal een tafel te plaatsen. In beide versies heb je baat bij korte loopafstanden. Slimme opbergoplossingen zoals draaiende platformen voor de hoekkasten, zullen ervoor zorgen dat geen enkele centimeter opbergruimte verloren gaat.
De U-vormige keuken
Bij U-vormige keukens sluiten drie rijen op elkaar aan, waarbij de lange zijden van de U niet even lang hoeven te zijn. De drie rijen kunnen tegen drie wanden worden geplaatst, of één rij kan in de kamer uitsteken.
Keuken met eiland
Een open keuken met een eiland is al lang een trend. Het vrijstaande werkblad kan voor de voorbereiding van gerechten worden gebruikt en, als er aansluitingen zijn, ook voor koken of wassen. Ook kan het eiland tegen een muur geplaatst worden als een schiereiland. De lengte van het eiland is afhankelijk van het gebruik en de functies die erin voorzien worden. Wanneer je een kookplaat op het eiland plaatst is het belangrijk dat je over een krachtige dampkap beschikt die ook in het eiland kan worden opgenomen of tegen het plafond gemonteerd wordt voor een onbelemmerd uitzicht. Als KJ-Architect adviseren we om je dampkap te integreren in je kookplaat, hiermee bewaar je het meest de ruimtelijkheid van de open keuken.
댓글