top of page

Regenwater infiltratie

Regenwater beheer


Regenwater infiltreren

Het infiltreren van regenwater wordt steeds belangrijker. Dit om de grondwaterstanden in België zo hoog mogelijk te houden zodat we in een droogte niet zonder drinkbaar water vallen.


Maar wat is dat nu juist infiltreren van regenwater?

Infiltreren is een maatregel waarbij regenwater de kans krijgt om in de grond te sijpelen en zo langzaam de grondwaterreserves aanvult. Er zijn heel veel methodes om regenwater de grond in te laten komen.


We gaan een onderscheid maken tussen 2 gevallen.

  • De al dan niet verharde grond kan het regenwater op een natuurlijke manier doorlaten

  • Als de bodem water ondoorlatend is door bv beton, een dakconstructie, … Dan dient er een extra infiltratievoorziening te komen. (Regenwaterput krijgt hier wel voorrang op)



Infiltratievoorzieningen ? Wat is dat nu weer ?


“Een regenwaterinfiltratievoorziening is een constructie via welke regenwater kan infiltreren in de bodem. Infiltratievoorzieningen zijn in te delen in bovengrondse en ondergrondse voorzieningen.” (Definitie Wikipedia)


Voor een nieuwbouwwoning zijn ze wettelijk verplicht en zijn ze afhankelijk van de hoeveelheid verharde oppervlakte die je op je perceel aanlegt. De keuze van infiltratievoorziening hangt af van locatie tot locatie. Sommige bodemtypes laten meer water door dan andere, op sommige gronden is er gewoon meer plek, …


Welke vormen zijn er allemaal

  • Wadi en infiltratiekom

  • Waterdoorlatende verharding

  • Infiltratieput

  • Infiltratiekolk

  • Infiltratiebuis

De meest voorkomende manieren van infiltratie zijn waterdoorlatende verhardingen en een infiltratieput.


Waterdoorlatende verharding

Ze komen in alle soorten en maten, dit varieert van grasdallen tot waterdoorlatende klinkers tot grind. Elke vorm van “pad” wordt aanzien als verharding. Zelfs het aanleggen van mulch of grindpad wordt door de gemeente aanzien als verharding.



Infiltratieput

Een infiltratieput ziet er een beetje uit als een regenwaterput. Een betonnen of kunststoffen vat/krat met openingen aan de zij- en onderkant zodat het water kan infiltreren in de grond.

De grootte van deze put wordt door de architect en aannemer bepaald aan de hand van de wettelijke norm. Deze putten worden soms ook wel (be)zinkputten genoemd.


Gerelateerde posts

Alles weergeven

M-peil

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page