top of page

Traditioneel bouwen

Welke bouwmethode neem ik het best?


Wat is het?

Traditioneel bouwen is de meest voorkomende bouwmethode in België. Maar wat wordt hier nu mee bedoeld? Traditioneel bouwen wilt eigenlijk gewoon zeggen dat de structuur steen voor steen wordt gemetseld op locatie en meestal wordt er gebruik gemaakt van betonnen vloerelementen.


Het is een arbeidsintensieve bouwmethode die met traditionele materialen als baksteen en beton werkt.


Wat zijn de voordelen?

Lange levensduur

Het is een bouwmethode die zeer massief is en daardoor ook zeer stabiel. Daarnaast zijn de materialen duurzaam in het opzicht dat ze meestal lokaal worden geproduceerd en lang meegaan.


Flexibiliteit

Doordat deze bouwmethode al zo lang ingeburgerd is zijn er geen architecturale beperkingen meer. Natuurlijk blijven de huidige energieprestatie en binnenklimaat normen ervoor zorgen dat niet alles mogelijk is maar waar een wil is, is een weg.


Uitstekende warmte en akoestische isolatie

Isoleren van een traditionele woning is niet heel moeilijk. Er kan gewerkt worden met PUR of XPS platen, die de beste energieprestaties hebben en cellenbeton om koudebruggen te voorkomen. Waardoor je een minimale dikte verliest aan het isolatiemateriaal.

De akoestische prestaties van een traditionele woning zijn ook goed. Door het relatief hoge gewicht en de isolatie, kan geluid minder gemakkelijk tot in de woning doordringen.


Wat zijn de nadelen?

Zware constructie

Zoals eerder al gemeld is deze manier van bouwen relatief zwaar. Er worden namelijk zwaardere materialen gebruikt zoals steen en beton. Hierdoor zal er een extra stevige fundering moeten worden voorzien.

In het geval van een nieuwbouwwoning brengt dit geen problemen met zich mee. Enkel de meerkost van de zwaardere fundering t.o.v. een HSB.


Lange bouwtijd & arbeidsintensief

Omdat het plaatsen van een stenen constructie zeer arbeidsintensief is, duurt het langer om een woning via een traditionele methode op te bouwen. Alles wordt ter plaatse gedaan waardoor factoren als het weer en het aanleveren van materialen ook een grote invloed hebben. Welfsels en dergelijke moeten met een kraan geplaatst worden waardoor deze methode ook heel wat organisatie met zich meebrengt. Dit alles zorgt voor meer arbeidsuren en kosten.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

M-peil

bottom of page