top of page

Hergebruik regenwater

Regenwater beheer


Gemiddeld gebruikt een gezin van 4 personen 348L water per dag. Dat komt neer op zo een 127m3 per jaar. In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1m3, met andere woorden heb je gemiddeld 546,1 euro aan verbruikskosten per jaar.


Meer als de helft van dit verbruik gaat naar de wc en schoonmaken. Door het gebruik van regenwaterputten kunnen we de factuur omlaaghalen. Niet alleen is het wettelijk verplicht, je beschermt zo ook de waardevolle grondwaterreserves.



Verplicht?

Een standaard nieuwbouw eengezinswoning zal een regenwaterput van 5000 of. 10 000 moeten plaatsen om te voldoen aan de huidige regelgeving. Deze wordt bepaald door uw aannemer of architect.

De put wordt meestal voorzien van een vulleiding (om de put bij te vullen in geval van te weinig regenval), een elektrische pomp met keerklep op de zuigleiding die de terugvoer naar de tank belet, een onderhoudsvriendelijke filter en natuurlijk een leidingennet dat het regenwater opvangt.

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regelgeving, in het geval van een groendak bv, mag je het water niet meer gebruiken wegens te veel vervuild. Maar indien u hieronder vallen wij u op de hoogte brengen.


Maar wat kan je nu doen met dit opgevangen water?

· Het toilet spoelen

· De tuin sproeien

· Schoonmaken

· Auto wassen

· Wasmachine?


Je zou er eventueel ook de wasmachine op kunnen aansluiten. Dit heeft enkele voordelen maar ook enkele nadelen. Het is niet altijd ecologischer om een wasmachine aan te sluiten op het regenwater. Dit omdat de filters hierdoor frequenter moeten worden vervangen en zorgen voor extra afval. Hiernaast is het ook af te raden voor mensen die dicht bij industriegebied wonen, mensen met jonge kinderen (kleding of knuffels worden hierdoor regelmatig in de mond gestoken), mensen met een huidallergie of immuunziekte. Regenwater valt uit de lucht en kan daardoor meer chemisch verontreinigende stoffen bevatten dan kraantjeswater.


Naast de bovengenoemde nadelen heeft het ook enkele voordelen. Ongeveer 15% van ons waterverbruik gaat naar de was. De wasmachine toch aansluiten op het regenwater zal niet alleen de prijs van het water doen zakken de machine zal ook langer meegaan en minder wasproduct vragen. Doorgaans is regenwater zachter (bevat minder kalk) dan kraantjeswater waardoor detergent beter zijn werk kan doen en de kans op kalkaanslag aanzienlijk verminderd.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

M-peil

bottom of page