top of page

Kleiner wonen is de nieuwe trend

De laatste jaren bouwen we alsmaar kleiner. Ten eerste aangezien gronden en ruimte schaarser wordt. Maar alles wordt ook duurder en we merken dat de budgetten niet groter worden. Hierdoor zijn we genoodzaakt om ruimte te besparen maar dit betekent niet dat we moeten inboeten aan wooncomfort. Door de huidige technieken en afwerkingen is de woonkwaliteit in een nieuwe en compacte woning beter want een kleinere woning betekent een kleinere ecologische voetafdruk en je kan je woning veel energie-efficiënter verwarmen.


Sociale minima: 71,5 m² voor gezin van vier

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen telt voor een sociale woning een gemiddelde oppervlakte van 71,5 m² voor een gezin met twee kinderen. Ze hanteren hierbij de volgende minimumoppervlaktes:

o Inkom met vestiaire: 1,5 m²

o Leefruimte: 26 m²

o Keuken: 6 m²

o Slaapkamer ouders: 11 m²

o Slaapkamer kind: 7 m²

o Badkamer met toilet: 6 m²

o Berging: 7 m²

Deze minimum oppervlaktes zijn scherp in sommige ruimtes. Als je echt comfortabel wil wonen is een ruimere keuken, een berging waar je ten minste een wasmachine, droogkast een paar rekken kan zetten en een iets ruimere badkamer toch aangeraden. Een keuken mag toch wel ongeveer 11 tot 12m² zijn.


Focus op ruimtelijk, praktisch en gezelligheid

Bij het ontwerpen van een compacte woning, dien je rekening te houden met een aantal focuspunten. Wij trachten een compacte woning heel ruimtelijk in te delen. Door ruimtes met elkaar te combineren of open te maken, zal je ruimte groter lijken. Door creatief om te gaan met opbergruimtes, functies te combineren en de juiste indeling krijgt je een praktische en gezellige woning. Leef je vooral in de zithoek of in de keuken en eetkamer? Een juiste indeling van deze ruimte zal je dagelijkse leven aangenamer maken. Wij hechten daarom veel belang aan gepersonaliseerde ontwerpen want iedereen leeft op zijn manier.



Het onderscheid tussen woning en tuin verdwijnt langzamerhand. Interieur en exterieur groeien naar elkaar toe. De moderne mens woont binnenstebuiten om zo een complete en ruimtelijke woonomgeving te creëren. Denk maar aan de grote raampartijen of de steeds maar toenemende belangstelling voor zwembaden en overdekte terrassen. Of het nu gaat om een tuin of een compleet landschap: een woning is niet meer compleet zonder een link naar de omgeving.


Je bespaart met een kleine woning niet enkel financieel maar ook in tijd. Elke ruimte moet je vanzelfsprekend ook onderhouden. Al dat schoonmaken is niet evident voor de vele tweeverdieners die het nu al moeilijk hebben om hun agenda erdoor te krijgen in de 24u die een dag telt. Laat staan voor de singles die er alleen voor staan. Met een kleine woning kan je jezelf dus veel tijd besparen, zonder aan gezelligheid te moeten inboeten. Less is more! Het wordt wel eens al lachend gezegd, maar eigenlijk zit er wel waarheid in. Hoe kleiner je woning, hoe minder plaats je hebt om spullen te stallen die je in feite niet nodig hebt en hoe minder meubels je nodig hebt om de ruimtes te vullen. Dat zou moeten zorgen voor minder impulsaankopen en het sneller kunnen loslaten van dingen dat je niet meer gebruikt. Gedaan met die verzamelwoede dus en meer geld voor wat écht belangrijk is.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page