Het einde van de zomer is officieel, de dagen beginnen korter te worden en het weer dus ook kouder. Het is het moment om de verwarming stilletjes aan weer op te starten.
Voor je dit doet zijn er toch een paar puntjes die je best even controleert voor je de verwarming weer opstart.
Heb je een cv-ketel?
Dan controleer je best even of er niet te veel lucht in je radiatoren zit. Heb je je radiator toevallig al een borrelend geluid horen maken of wordt de verwarming maar half warm? Dit komt doordat er wat lucht in de leidingen en in de radiator is gekomen.
Het is dan ook belangrijk dat je het systeem ontlucht en opnieuw bijvult voor je de verwarming weer aanzet.
Heb je een schouw?
In het geval van een schouw is het best om eens na te kijken of de schouw nog volledig open is voor je deze gebruikt. Denk maar een vogels die in de schouw zouden kunnen nesten. Laat ook je schouw tijdig kuisen om schouwbrand te voorkomen.
Heb je een schouw gekoppeld aan een cv-installatie op gas dan is het verplicht om elke 2 jaar onderhoud te laten uitvoeren, in het geval van een installatie op stookolie of een andere vaste brandstof dient dit jaarlijks te gebeuren. Je doet hiervoor best beroep op een schoorsteenveger of een erkende technicus die ook je ketel nakijkt. Hou het attest dat je ontvangt goed bij, in het geval van brand kan je het goede onderhoud zo aantonen aan de verzekering.
CO-vergiftiging
Als laatste onderdeel is het belangrijk dat je extra oplet voor een CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. CO is geurloos en onzichtbaar waardoor het zeer moeilijk te detecteren is. Het ontstaat door een slechte verbranding en kan ik je woning terecht komen door slecht afgestelde toestellen of ventilatie.
De symptomen van een CO-vergiftiging zijn loomheid, duizeligheid, hoofdpijn, futloosheid, Bij hoge concentraties raak je buiten bewustzijn en kan je sterven.
Laat dus zeker al je toestellen controleren/onderhouden, plaats een CO-melder of verlucht regelmatig je woning.
Comments