top of page

Ventilatiesystemen

Welke zijn er en wat zijn hun voor-/nadelen?

Een goed werkend ventilatiesysteem is niet alleen zeer belangrijk voor je gezondheid, het is ook verplicht in een nieuwbouwwoning.


Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er een constante toevoer is van verse lucht in een woning. Dit zorgt ervoor dat de kans op onaangename geurtjes, allergische reacties, schimmelvorming, enzoverder verkleind wordt omdat de vuile lucht zo snel mogelijk wordt afgevoerd.


Naargelang die toevoer en afvoer natuurlijk of mechanisch gebeurt, onderscheiden we vier verschillende systemen om gecontroleerd te ventileren: A, B, C en D. Hiernaast zijn er nog opties voor decentrale ventilatie denk maar aan uw dampkap in de keuken of een extra ventilatie in de badkamer.


Systeem A : Natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer


Systeem A is ook wel gekend als natuurlijke ventilatie.

De aanvoer van verse lucht gebeurd op een natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De vervuilde lucht wordt via een schoorsteen of verticale schacht afgevoerd in de badkamer en of keuken.


Voordeel

Nadeel

- Goedkoop

- Makkelijk te installeren

- Weinig/geen onderhoud

- Minst energiezuinig/warmteverlies

- Niet regelbaar

- Niet altijd akoestisch isolerend

- Risico op tocht

Systeem B : Mechanische luchtaanvoer en natuurlijke afvoer

De afvoer gebeurt op dezelfde manier als bij het voorgaande systeem, maar de toevoer vindt ‘mechanisch’ plaats met behulp van ventilatoren. Dit systeem wordt amper toegepast in woningen.


Systeem C : Natuurlijke luchtaanvoer en mechanische afvoer


Systeem C maakt gebruik van een mechanische luchtafvoer en een natuurlijke luchtaanvoer. Dit is het meest gebruikte systeem in een renovatie omdat de toevoer van lucht in een gerenoveerde woning soms moeilijk te controleren is.


De schone lucht wordt via roosters, meestal in de ramen, aangezogen in de droge ruimtes. Hierna wordt via een mechanische afvoer in de vochtige ruimtes (keuken en badkamer) de lucht afgevoerd.


In het klassieke systeem “C” gebeurt de luchtaanzuiging continu. Dit heeft als nadeel dat er een constant energieverlies plaatsvindt. Het systeem “C+” is hiervoor een alternatief. Het is volledig zelfregelend en ververst de lucht op basis van vocht- en CO2-gehalte in de woning.

Voordeel

Nadeel

- Lucht toevoer en afvoer is regelbaar

- Slechts een beperkte hoeveelheid

leidingen nodig

- Onderhoud beperkt

- Goedkoper dan systeem D


- Duurder dan systeem A

- Hoger energieverbruik

- Lucht komt onverwarmd in de woning

- Niet altijd akoestisch isolerend

- Risico op tocht

Systeem D : Mechanische luchtaanvoer en -afvoer


Systeem D is volledig mechanisch, hierdoor kan men exact bepalen hoeveel lucht er naar welke ruimte gaat. Men kan net als bij een systeem C+ de ventilatie sturen met behulp van sensoren om vocht en CO2 levels binnen het gewenste niveau te houden. Dit zorgt ervoor dat er steeds een perfecte luchtkwaliteit in de woning is.

Voordeel

Nadeel

- Lucht toevoer en afvoer is regelbaar

- Mogelijkheid tot warmterecuperatie

- Filteren van de toegevoerde lucht

- Temperatuur van de toegevoerde lucht is regelbaar

- Duurder dan systeem A en C

- Hoger energieverbruik

- Meer onderhoud

- Meer leidingen te plaatsen

Om warmte te recupereren bij een systeem D kan je een warmtewisselaar gebruiken. Die zal de warmte uit de afvoerlucht overdragen aan de toevoerlucht om die in de koude wintermaanden voor te verwarmen. Wat dan in de zomer? Door een bypass word je warmtewisselaar uitgeschakeld.


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page