vrijstaande eengezinswoning, VP, Mol, Geel, nieuwbouw, bouwen, architect, gezinswoning, interieur, architectuur, houtskelet, bouwen

VRIJSTAANDE EENGEZINSWONING
VP | MOL

Opgaan in de omgeving

Bouwen van een compacte vrijstaande houtskeletwoning te Mol. De leefruimte en keuken hebben een open karakter en staan in nauwe relatie met de tuin. De vormgeving is eenvoudig en tijdloos. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals houten gevelkleding aan de buitenzijde en leem aan de binnenkant, gaat de woning volledig op in de bosrijke omgeving.

Compact bouwen

De wens van het jonge koppel was duidelijk. Een compacte, duurzame en ecologische woning die klaar is voor de toekomst. Door de breedte van de bouwzone optimaal te benutten en te puzzelen naar de de ideale verhouding van het bouwvolume is het gelukt de grote boom, centraal op het perceel, te bewaren. Door de zuidelijke oriëntatie van het perceel zorgt de boom 's zomers voor de nodige verkoeling.

Ondanks de kleine voetafdruk van 80m2 en een totale oppervlakte van 140m2 is de woning voorzien van alle woon- en leefcomfort. De open keuken, eet- en zitruimte staan in nauwe relatie met de tuin door grote raampartijen. Aansluitend bij de zithoek is een open bureauruimte voorzien - die afhankelijk van de situatie door het jonge gezin gebruikt kan worden als speelhoek of slaapruimte met het oog op levenslang wonen. Verder beschikt de woning op het gelijkvloers over een berging die omgevormd kan worden tot badkamer, een inkom met toilet en vestiairekast. 

De trap naar de verdieping vertrekt vanuit de inkom en geeft uit op een overloop met lange kastenwand die dienst doet als dressing en wasruimte. De woning heeft op de verdieping 3 compacte slaapkamers en een badkamer.

Duurzaamheid en ecologie

De bouwheer draagt duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel. Voor het jonge gezin was het dan ook prioritair om hierin te investeren. Door deels de afwerking voor hun eigen rekening te nemen en te kiezen voor een compact en eenvoudig bouwvolume was het voor hen mogelijk duurzame technieken te plaatsen binnen hun budget. Met ventilatiesysteem D, zonnepanelen, een geothermische warmtepomp met passieve koeling en vloerverwarming op elke verdieping, geniet het jonge gezin nog jaren van een aangenaam en uiterst comfortabel binnenklimaat. Om de grote ramen op de achtergevel van nodige schaduw te voorzien in de zomermaanden worden er haken in de gevel verwerkt. In combinatie met enkele palen maken de haken het mogelijk om schaduwdoeken te bevestigen en zo op budgetvriendelijke manier als zonwering dienst te doen. Op vlak van materialen werden ecologische keuzes gemaakt. De muren van de houtskelet zijn geïsoleerd met cellulose vlokken. Een groot deel van de wanden werkt de bouwheer af met leem, voor een warme en natuurlijke uitstraling van de woning. De thermowood gevelkleding plaatst het koppel ook zelf. 

TYPE

LIGGING

PROGRAMMA

FASE

vrijstaande woning in houtskelet

Mol

open leefruimtes

sterk contact met de tuin

bureau

wasplaats

3 slaapkamers

1 badkamer

compact en ecologisch

uitvoering