top of page

5 aandachtspunten bij het kopen van een bouwgrond

Ben je van plan om een bouwgrond te kopen? Waarop moet je letten?


  1. Start met de locatie en oriëntatie Is de woon-werk-afstand voor u belangrijk? Of wil je graag vrienden en familie kortbij? Kies je prioriteit uit en bepaal een regio. Heb je een stukje grond gespot dat je aanspreekt? Online, in de krant of bij een vastgoedkantoor? Ga dan zeker eens ter plaatse kijken en de buurt verkennen. Zijn er voldoende winkels in de buurt, scholen, sportclubs, ziekenhuizen en (eventueel) openbaar vervoer? De ideale woning is open naar het zuiden en meer gesloten naar het noorden. Uit onderzoek blijkt dat de oriëntatie jouw comfort, verwarmingskosten en stemming beïnvloeden.

  2. Eigenschappen van de bouwgrond Een eerste eigenschap is het niveau of reliëf van het terrein. Een vlak terrein is eenvoudiger te bebouwen dan een hellend terrein. Extra aanvullingen of net veel grond afvoeren kunnen heel wat kosten met zich meebrengen. Alsook wordt de constructie van de fundering ingewikkelder. Hoe zit het met de aansluitingen voor elektriciteit, water, aardgas of de rioleringen? Kijk wat er aanwezig is voor een snelle aansluiting. Nieuwe leidingen leggen kost tijd en geld. De draagkracht van een grond is een element dat de bouwkost sterk kan beïnvloeden. Bij een slechte draagkracht zal je extra moeten investeren in stevige funderingen. Vraag daarom aan de huidige eigenaars of er reeds een grondonderzoek of sondering is gebeurd om de draagkracht van de grond te meten. Een bodemattest van OVAM geeft een idee van mogelijke vervuiling van je bouwgrond. Dit attest is trouwens een verplicht document bij de verkoop van een bouwgrond. Ga ook eens langs bij de buren. Zij beschikken meestal over recentere informatie en weten ook meer over de geschiedenis van het perceel. Ligt de bouwgrond in overstromingsgevoelig gebied? Dat controleer je via de watertoets en overstromingskaarten. Als je bouwgrond in risicovol gebied ligt, betaal je gegarandeerd een hogere verzekeringspremie en dien je nodige maatregelen te nemen.

  3. Houd rekening met de stedenbouwkundige voorschriften Bij een grond horen stedenbouwkundige bouwvoorschriften. Concreet? De voorschriften vermelden de bestemming (bijv. recreatieruimte, wooneenheid, …) en andere specificaties. Zo bepalen ze bijvoorbeeld de bouwzone, de kroonlijsthoogte, een plat of hellend dak, de gevelmaterialen die je mag of moet gebruiken, etc. Via deze voorschriften kan je ook nagaan of je al dan niet een bijgebouw, carport of poolhouse mag plaatsen. Het is dus belangrijk om dit tijdig op te vragen bij de dienst ruimtelijke ordening of dienst omgeving van de desbetreffende gemeente. Andere aandachtspunten kunnen bijvoorbeeld zijn: Is de grond vrij van bouwverplichtingen? Ben je vrij in de keuze van de aannemer? Rust er een recht van opstal? Mag je bomen kappen?

  4. Prijs Hoeveel kost dat? Je hebt natuurlijk een bepaald budget vooropgesteld. Tip: Ga na of de prijs per vierkante meter overeenkomt met andere gronden in de buurt. Zo controleer je of de vraagprijs correct is. Kijk verder dan de kostprijs van de bouwgrond. Hou rekening met extra kosten: het rooien van bomen, opruimen van puin en/of afbraakkosten, het ophogen van het terrein, de werf bereikbaar maken voor aannemers,.. Meer bijkomende kosten? Notariskosten, registratierechten, erelonen en aktekosten.

  5. Kijk in de toekomst Hoe zit het met de bestemming van de omliggende gronden? Zijn ze volgens het gewestplan of het BPA ingevuld als industrie-, landbouw-, woon- of natuurzone? Informeer jezelf!



Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page