top of page

Trappen

Als je gaat bouwen, heb je veel om over na te denken. Je trap is daar een onderdeel van. Je moet het materiaal, de kleur, de afwerking en veel meer kiezen. Vooraleer je deze zaken kan bepalen, kies je best of je voor een trap in de hal of een trap geïntegreerd in de leefruimte gaat. Om het je gemakkelijk te maken, sommen wij enkele voor- en nadelen voor je op.


De inkomhal is of was de klassieke plaats voor een trap. Maar of dit een logische plaats is voor jou en dat van je gezin, is afhankelijk van jouw behoeftes en gewoontes. Wanneer de trap in de inkomhal staat, moet je er rekening mee houden dat je steeds via deze hal je woning moet doorkruisen. Daarom kiezen sommigen voor een trap in de leefruimte of keuken. Zo kom je 's ochtends rechtstreeks in de leefruimte en kan je meteen een kopje koffie zetten.


Heb je een open leefruimte? Heb je een vide? Dan zorgt een trap in het zicht voor extra verbondenheid tussen de verdiepingen en benadrukt het de openheid van de ruimte. De trap wordt ook meer een esthetische eyecatcher in het interieur.


Als je kinderen hebt, hou je best ook rekening met geluidsoverlast. Zo kan een open trap in de leefruimte voor geluidsoverlast zorgen in kinderkamers. Ga voor jezelf na of je geluidsoverdracht tussen het gelijkvloers en de verdieping storend vindt.” Bijvoorbeeld als je tv wil kijken of nog bezoek hebt terwijl je kinderen boven liggen te slapen. Een oplossing kan zijn om de nachthal eventueel af te sluiten met een schuifdeur. Dan behoud je toch de openheid, maar heb je een geluidsbuffer.


Ook warmteverlies is vaak een doorslaggevende factor. Men heeft vaak schrik van warmteverliezen via de trap in de leefruimte. Maar een goed geïsoleerde woning heeft overal een aangename temperatuur. Als de temperatuur in de nachthal gelijk is aan die van de leefruimte, dan heb je geen warmteverlies.


Niet enkel warmte maar ook geuren uit je leefruimte kunnen naar boven gaan. Denk maar aan dampen en geuren als je eten klaarmaakt. Een voldoende krachtige dampkap is daarom geen overbodige luxe als je je trap in de keuken integreert.Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page